Revyhistorikk på Røa

Revytradisjoner på Røa?

 

Beklager, vi har ikke funnet noen Røa Revy av gammel årgang! Da er det på tide at lokale krefter som RRTS endelig har organisert seg for å skape nettopp det! En revy tradisjon på Røa – for Røa og Vestre Aker!

unspecified-1unspecified-15unspecified-9DSC07954_1024

Men visste du at Røa likevel har vært viktig for livet til mange av våre kjente revystjerner, musikere, forfattere, komikere og programledere? Les her og se hvem du kjenner igjen – fra historien- eller fra dagens aktive kunstnere! Kjenner du til flere er det bare å si fra!!!

Logo 2016

Einar Rose (1871-1939)- en av våre store revystjerner i gamle dager- kjent som sanger, skuespiller og regissør; evig forbundet med Rosekjelleren- et utested han drev og eiet i kjelleren under Chat Noir fra 1937. Einar Rose bodde mange år i Kristian Auberts vei 11.

Leif Juster (1910-1995)- den evig tøysete lange komikeren med mange klassikere bodde i en periode ikke så langt fra Einar Rose i Melumveien 5. Det er sagt at Rose og Juster likte å ”bølle” rundt på Røa i disse tider. Juster debuterte som skuespiller på Chat Noir i 1930 – og satte rekord i 1936 med revyen ”Brøl Oslo” som ble spilt hele 267 ganger før den ble tatt av plakaten. Juster er også kjent som teatersjef på Edderkoppen teater– og har fått en karakteristisk statue av seg utenfor Chat Noir i byens sentrum.

Kari Simonsen (1937-) vokste opp i Finnhaugveien 10- og er en kjent og kjær skuespiller som har spilt en masse ulike roller i flere av våre stor og små teatre rundt i landet, samt i mer enn 30 filmer. Senest så vi Kari som enke i den dagsaktuelle TV serien ”Side-om-side”. Som kjent spilles denne serien inn bare ca 300 meter fra Karis barndomshjem. I denne gaten får hun følge av flere andre kjente skuespillere med tilknytning til Røa: Jon Almaas (1967-) – den arrogante naboen Kopperud- bodde sammen med sin mor i samme hus som Leif Juster – i Melumveien 5 i sin oppvekst; mens Pernille Sørensen (1977-) også har bodd på Røa. Privat bor Pernille med komiker mann Dagfinn Lyngbø (1972-) i Sørkedalen. Nyere kjendiser på humorscener er Henrik Elvestad (1973-)- kjent fra samarbeidet med Johan Golden, og Jonna Støme (1978- ) fra oppsetninger på Latter begge med tilknytning til Røa.

 

Før disse TV-kjendisene kom på banen var Trond Kirkvaag (1946-2007) fra Harald Løvenskiolds vei 33 en av de mest kjente og genreskapende komikere i norsk humorbransje. Som drivende medlem av KLM og som en av Brødrene Dal ble de TV-ens yndlinger og morromenn med nyskapende humor. Kirkvaag ble også internasjonalt kjent når han sammen med Jon Skolmen vant både gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux i 1976.

I stor grad kan en si at Trond-Viggo Torgersen (1952-)har vært med på å utvide og fylle tomrommet etter Kirkvaag. Vår folkekjære lege og morromann, programleder og TV- mann har også bood på Røa- noe også komiker og danser Hilde Lyrån (1963-) – “Mot I Brøstet “ kjæreste og revyskuespiller – kan skilte med.

 

Ole Paus ( 1947-) er vår kjente trubadur av nyere dato – med saftige tekster og naken realisme gjennom en stor produksjon av viser. Han sier stadig han har laget sin siste plate, men til glede for sin store fan-skare har dette ikke vært tilfelle hittil. Ole bodde på Røa med sin kone Anne Karine Strøm på sytti -og åttitallet – her så også deres sønn Markus dagens lys- også han etter hvert en kjent musiker.

En noe yngre Kjetil Bjørnstad (1952-) har også et aktivt forhold til Melumveienher vokste han opp. Han debuterte som konsertpianist allerede som 16-åring, og har skrevet mer enn 50 bøker, mange dikt og artikler. De fleste kjenner vel også Patagonia- det store musikkverket om Christiania bohemen- en perle i hans omfattende komponist karriere.

Forfattere har også bodd på Røa. Særlig kjente er Gerd Nyquist (1913-1984) med sine kriminalromaner- og ikke minst hennes sønn Arlid Nyquist (1937-2004)

 

Tilslutt kan vi nevne et knippe kjente musikere som enten er oppvokst, bor eller har bodd på Røa: Musiker og leder av Kringkastingsorkesteret Øivind Berg (1909-1987); pianisten og komponisten Johan Øyan (1915-1978); klarinettisten Carl Petter Opsahl (1964-) i Caledonia Jazzband; Michael Krohn (1959-), vokalist i Raga Rockers; Jørn Smedslund, vokalist i Dog Age; Tore Løchstøer Hauge, vokalist i Hiawata; Anders Vinnogg, gitarist og vokalist i American Suitcase.

 

Dette er jo mildt sagt imponerende! Men- har Røa en lang revy tradisjon med alle disse kjente personlighetene? Nei- det har dessverre Røa ikke! Men nå har Røa Revy-og TeaterSkap tatt grep! Følg med!!!

 

 

Comments are closed